Yalova Üniversitesi Etkinlikleri

YÜKAM’DAN ‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE 6284 SAYILI KANUN IŞIĞINDA ŞİDDET YASAĞI’ KONULU PANEL

Yalova Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜKAM) tarafından çevrimiçi olarak ‘İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun Işığında Şiddet Yasağı’ konulu panel düzenlendi.

Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay’ın moderatörlüğündeki ‘İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun Işığında Şiddet Yasağı’ konulu panel Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Bakırcı’nın konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleşti.

Yalova Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye’nin değişik üniversitelerinden öğretim üyeleri ve öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiği İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun Işığında Şiddet Yasağı’ konulu panel, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci’nin açılış konuşmasıyla başladı. Panelin düzenlenmesinde emeği geçen Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay’a ve tüm katılımcılara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Suat Cebeci, akademisyen olarak toplumu yönlendirme konusunda ciddi bir sorumlulukları olduğunu ve özellikle bu gibi hassas konulara akademik bir refleks vererek doğru ve objektif bilgi aktarımı gerçekleştirdiklerini söyledi.

‘KADINA YÖNELİK ŞİDDET İNSAN HAKLARI İHLALİDİR’

Daha sonra söz alan panel moderatörü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay, ‘İstanbul Sözleşmesi (Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi) konulu sunumuyla panelin ilk konuşmasını yaptı. Kadına yönelik şiddetin yalnızca bir kadın hakları ihlali değil, aynı zamanda bir insan hakları ihlali olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Oktay, İstanbul Sözleşmesi’nin maddelerini tek tek açıklayarak sözleşmeye ilişkin eleştirilere değindi.

Panelin diğer konuşmacısı Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Bakırcı ise hukukun küreselleşmesinden ve İstanbul Sözleşmesi’nin hukuksal boyutunda da bahsederek “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun”a ilişkin bilgiler verdi ve söz konusu kanuna yönelik kamuoyunda yapılan eleştirileri yanıtladı. Prof. Dr. Kadriye Bakırcı’nın konuşmasından sonra Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay panelin açılış konuşmasını yaptığı için Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci’ye ve tüm katılımcılara teşekkürlerini sunarak paneli sonlandırdı.